dinsdag 22 december 2009

Vleesverbruik neemt licht af

Het vleesverbruik nam in 2008 licht af. Dat blijkt uit het jaaroverzicht Vee, Vlees en Eieren in Nederland, uitgave 2009. Het vleesverbruik in Nederland daalde met 400 gram naar 84,7 kilo per persoon. Alle roodvleessoorten bleven stabiel met uitzondering van varkensvlees. Varkensvlees werd minder verbruikt maar blijft het grootste vleesproduct met 40,6 kilo per persoon. Het verbruik van rundvlees daalde met een ons tot 17,5 kilo.

Kip werd echter meer geconsumeerd met een totaal van 18,4 kilo in 2008. Dat was een recordhoogte. Dat kip zo is gegroeid komt door de gunstige prijsstelling, maar ook door het positieve imago van kippenvlees. Kip is mager en milieubewust omdat er steeds meer scharrelkippen of biologische kippen rondlopen. Het totaal pluimveevleesverbruik in 2008 kwam uit op 22,5 kilo door een daling van het verbruik in kalkoen.

Opvallend is dat de supermarkt als afzetkanaal het grootste marktaandeel in vlees heeft. De supermarkt scoort 56% van de afzet gevolgd door de buitenhuishoudelijke markt met 36%, slagers met 6% en overige afzetkanalen met 2%. Het slagersaandeel is sinds 2005 stabiel. Bij vleeswaren zijn de supermarkten ook de grootste verkopers.

Geen opmerkingen: