dinsdag 22 december 2009

salades

Gevogelte biedt een ruime keuze aan heerlijke afgeleide producten, die gemakkelijk en in een handomdraai bereid kunnen worden: eenden - of ganzenpastei, eendenbouten en -maagjes in eigen vet, gebakken kipfilet…
Omdat ze klaar zijn voor gebruik, volstaat een minimum aan voorbereiding en weinig verbeelding om er smaakvolle recepten mee te bereiden, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade uit het zuidwesten van Frankrijk, op basis van eendenmaagjes
in eigen vet en eendenfilet.
Magere eendenmaagjes in eigen vet worden reeds gebakken verkocht in luchtdichte zakjes van 300 g (afdeling traiteur). Men moet enkel de zakjes openmaken en de spiermagen goudbruin bakken, om ze op te warmen. Verwijder het eendenvet naarmate het smelt in de pan. Zet het deksel erop om vetspatten te vermijden. Schik de warme magen op een bed van gemengde salade, jong groen of verschillende soorten sla. Versier ze met pijnboompitten en gepelde noten. Als fijnproever kunt u er enkele schijfjes eendenleverpastei en sneetjes gerookte eendenfilet aan toevoegen. Breng het geheel op smaak met een scheutje notenolie en frambozenazijn, peper en zout,…. Smakelijk!
Tip : bewaar het eendenvet als u de magen opwarmt om er aardappelen in te bakken. Als ze op die manier gebakken zijn, smaken ze nog beter! Doe hetzelfde als u een eendenborst bakt.
Eendenmaagjes in eigen vet
Deze maagjes zijn de tweede lob van de maag van vogels, die bestaat uit een dikke en eetbare spier. Ze worden gewoon gebakken of gebraden gegeten, maar meestal in eigen vet, want dan zijn ze nog zachter. Konfijten wil zeggen dat men de stukjes gevogelte bakt in eigen vet. Traditioneel gebeurt dat in een kookpan in openlucht. Deze bekende specialiteit in de zuidwestelijke provincies van Frankrijk is een van de oudste bewaarvormen.

Geen opmerkingen: